NDVI (Normalised Difference Vegetation Index)
Dit is het meest gebruikte algoritme in de precisielandbouw. Het is een simpele grafische indicator die gebruikt wordt om de dronedata te analyseren. Men kan met de NDVI inventariseren of de geobserveerde plekken levende vegetatie bevatten. De index is erop gebaseerd dat vegetatie een groot deel van het zichtbare licht gebruikt voor fotosynthese en het daardoor nauwelijks wordt teruggekaatst. NIR (Near Infrared) wordt daarentegen niet gebruikt door planten, en wordt teruggekaatst.
Gebruikt voor het meten van:
- Groeikracht
- Verschillen in beschikbaarheid van water in de bodem
- Hoeveelheid voedingstoffen in het blad
- Potentiële opbrengst
NDRE (Normalized Difference Red Edge)
NDRE is een index die gevoelig is voor het chlorofylgehalte in het blad en variatie in bladoppervlakte: hoge NDRE waardes staan voor hogere chlorofylgehaltes. Grond heeft de laagste waarde, ongezonde planten gemiddelde waardes, gezonde planten hebben de hoogste waardes. NDRE is nuttig voor het visualiseren van de variatie in bladstikstof en niet zozeer bodemstikstof.
Gebruikt voor het meten van:
- Chlorofylgehalte in het blad
- Groeikracht
- Stress
- Mestbehoefte
- Stikstofopname
CCCI (Canopy Chlorophyll Content Index)
De CCCI is een index die minder gevoelig is voor bladoppervlak dan NDRE. Het isoleert het chlorofylsignaal van de variatie in bladoppervlak en houdt rekening met de relatie tussen de bedekkingsgraad en het gehalte van voedingsstoffen in de bladeren.
Gebruikt voor het meten van:
- Chlorose
- Stress
- Chlorofylgehalte
- Stikstofgehalte
CIR Composite (Color Infrared)
Deze kaart is een kleurencompositie; geen index. De combinatie van NIR, Rood en het Groene gebied worden hiervoor gebruikt. NIR is rood weergegeven, rood licht wordt groen weergegeven en groen licht als blauw. (R: NIR, G: Rood, B: Groen). Deze kleurencombinatie benadrukt de respons van de NIR band op plantgezondheid en waterpartijen.
Gebruikt voor het meten van:
- Plantgezondheid
- Aanwezigheid van waterpartijen
- Variaties in vochtigheid van de bodem
- Bodemsamenstelling (voor zover meetbaar vanuit de lucht)
DSM (Digital Surface Model)
Een Digital Surface Model wordt gemaakt door middel van automatische extractie-algoritmes (beeldcorrelatie in stereo-fotogrammetrie). Het is een weergave van hoogteverschillen en ligt als het ware als een deken over de hoogste punten heen.
Gebruikt voor het meten van:
- Relatief gewasvolume
- Hoogtevariaties
- Flow van water